Wednesday, October 21, 2009

Sup Tulang

Aku mmg dh selalu gaklaa buat sup tulang ni..sebab Babad kata TERBAIKKKK!!!!..bukan aku kata, aku manalaa reti bangga2 diri ni..hahahhaha..pang!!!tapi Babad yg kata..aku tulis jeklaa..

Bahan2.:
Stgh kilo tulang
kentang
2 bunjut sup tulang adabi
bwg merah 5 biji-dihiris halus2
bwg putih 3 biji-dihiris halus
halia-diketuk2 jek
kayu manis sikit
cili api sesedap rase pedas..

memula rebus sup tulang tu selama 2 jam..haaa...amik ko..bukan ape..kalo x empuk..kang x psl2 ko makan daging2 yg melekat kat tulang tu..dgn gigi2 ko tanggal..sebab liat..

bile dgg dh empuk..ko masukkan bwg merah n bwg putih, halia, kulit kayu manis, sup bunjut tulang dan cili api..dan kentang..lps tu msk laa garam sesedap rase korang..

dah siap..hahahhahaha..

mudah kan??


Kalo nk buat sambal kicap die pon boleh..tapi sbb dlm sup ni aku mmg dh ltk cili api..so, mmg dh pedas..kalo ade anak2 kecik,korang xnk ltk cili api pon boleh..tapi lps tu korang buat aa sambal kicap..barulaa terbaik!!!kalah ani sup utara okeh..cewah...



makan plak ngan nasi panas n telur masin..mmg stim laa...

No comments: