Wednesday, November 4, 2009
Kari Ikan
Bahan2:
Ikan sesuke ati laa ikan ape..aku buat ni ikan bwl kot..kot???
Bwg merah 5 biji
Bwg putih 3 biji
Halia 1 inch
Lada kisar 2 sudu
Rempah kari 1 peket
Kentang (x nk boh pon xper)
Air asam jawa
Santan
Minyak masak
Cara2
Bwg merah, bwg putih n halia di tumbuk2..
Rempah kari tu masuk dlm mangkuk..bancuh ngan air..n letakkan 2 sudu lada kering yg dikisar
Tumis..bwgmerah+putih+halia yg dh ditumbuk..
lps bau naik..masukkan rempah kari yg dh dibancuh..agak2 2-3 minit..masukkan kentang..
Masukkan santan dan air asam jawa
setelah kentang agak empuk..baru masukkan ikan..sbb ikan cepat masak..kalo masukkan sama2 ngan kentang..nnti sama ade kentang x empuk atau ikan hancur..huhuhu
Jgn lupe garam and serbuk perasa..
Siap..n hidang..cewah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
apsal kot? sangsi aku yg perkataan tu.
hahahaha..
kot..sbb aku x tau aku msk tu ikan ape..hahaha.fail dgn ikan
Post a Comment