Wednesday, November 4, 2009

Ikan Stim Limau Cik Hani

bahan2 nye:-

ikan siakap
sebiji bwg besar bersaiz sederhana dipotong dadu
3 biji bwg puteh di potong dadu
2cm halia dipotong halus
5 biji limau kasturi (diperah ambilair nye)
5 biji lada cili padi di potong2(ikut suka ati, ikut tahap kepedasan yg uolls nk)
garam secukup rasa
serbuk perasa bg yg suka

cara2 nye:

1. masuk kn air kedalam periuk.agak2 menengelam kn ikan tuh
rebus ikan sekejap bersama halia. xperlu lame sangat. agak2 ikan tu dh 1/2 msk tutup api.
2. then kalu xsuka kuah banyak/xsuka air rebusan ikan buang air rebusan ikan tadi.(aku guna aje air rebusan tu) if suka boleh guna kan air ikan sebagai kuah.
3. masuk kan bawang merah+bwg puteh+air perahan limau+cili padi kedalam periuk yg ade ikan tuh.letak garam serbuk perasa (jika suka)secukup rase.
4. lepas tu didih kn kuah tu agak2 ikan dengan bahan2 campuran tadi dh mesra sesama sendiri tutup api..


ni aku tiru sebijik sejobot dr blog hani ni..and aku buat pon sebijik sejobot cam resepi ni..cume aku tukar ikan siakap n bwg besar tu jek..

8 comments:

~H @ N i ~ said...

hehe seronot kan main msk2 nie.. rase mcm chef plak..hehe..

=)

ciPuding_7 said...

uih.. lame gak tak masak masakan ni.. mcm sedap je.. pos la kt aku. hehe..

..::daria::.. said...

nk try wt tp x kenal ikan siakap..nk tnya malu..:p

harap2 abg jual ikn kt pasor tu ada letak tanda nama pd ikan2..uhuk

~H @ N i ~ said...

daria: noma ko tanye incik goggle then ko print gambo die bwk p pasar..Cari rupa yg sebegitu..hehe

Guna ikan pape pon bleh noma..xkisah..aku hari tu guna ikan kembong jek..hehe

..::daria::.. said...

haha..comel jek bwk gmbar ikan ke pasar..:D

owh..ikan kembong? hehe..ada lg 2 ekor dlm peti..ok..bole msk mlm ni..hehe..

tq hani! :)

~H @ N i ~ said...

hehe.. boleh..selamat mencuba..nyumm2 =)

..::daria::.. said...

ok aku dh cuba resepi ni smalam tp aku guna ikan cencaru..hehe..blasah..yg penting licinnn..:)

Cikpid said...

hahahha..ko bw gmbr tu noma n tanye abg jual ikan..
"abg ade jumpa ikan ni?die ilang laa..."