Sunday, April 18, 2010

Pencicah Air Asam


Wah..lama tak update kat sini weh..ahhahah...lupe diri dah dengan blog yg ini..

Hari tu Noma datang rumah, so aku hidang makan malam mende yang simple jek..ikan goreng cicah air asam..

Mende ni kacang goreng dan boleh di sediakan dalam masa 5 minit aje..

Bahan:
1. Asam Jawa satu mangkuk
2. Bawang Besar
3. Cili Api sesuke hati
4. Lada Besar
5. Belacan sikit


Cara- Cara:

Memula potong bahan 2-5 dan gaul-gaulkan dengan mesra alam ke dalam mangkuk ayun.

Kendian asam jawa tu bancuh dalam mangkuk lain.
Bancuh mesti dengan air masak tau sebab ni kan kite nk buat cicah..kang gune air paip jek ape cerita plak sakit perut.

lepas bancuh-bancuh tu..tuang air asam jawa..tapis bijinye dan masukkan dalam mangkuk bahan 2-5 tadi..

Tada..dah siap di hidang bersama ikan goreng atau ikan bakar..




3 comments:

..::daria::.. said...

air asam yang sedap! kecur air liur pulak tgok gambo tu yam..eniwei syabas sbb apdet blog masak kita ni!hehe

ciPuding_7 said...

haha.. syabas sbb apdet blog masak eh.. haha.. aku takde benda yg dimasak skrg.. kalau masak pon kompom laki kutuk.. tp aku rasa sedap je.. hahaha..

faishamid said...

tq... byk menolong mak sy....