Tuesday, November 24, 2009

Sotong celup tepung

Dah lama x letak resepi kt sini..so arini nk letak resepi yg aku first time wt smalam..special request from encet lebah..iaitu Sotong Celup Tepung or Sotong Goreng Tepung..puas hati masak sndiri..bole mkn byk2..hehe..gambar x sempat amik sbb kamera, henpon sume bat kong..x mampu nk charge dulu sbb dh lapar sgt..:D



gambar ihsan google tapi mmg lebih kurang mcm ni la rupanya nnti :)


Hidangan untuk 2 orang

Bahan-bahan
1.Sotong size sederhana - 3 ekor
2.Tepung jagung
3.Tepung gandum
4.Sebiji telur
5.Sedikit garam
6.Sedikit serbuk kari
7.Lada sulah
8.Minyak masak

Cara-cara
1.Mula-mula bersihkan encet sotong, buang tulang or dakwat hitam sume.
2.Pastu potong sotong-sotong itu sampai jadik bulat2 mcm cincin.
3.Lepas dh bersih, encet sotong tu kering x kering sgt la..masukkan sedikit tepung jagung
dlm mangkuk yg ada sotong tu dn gaul-gaul skit.
4.Amik 1 mangkuk saiz sederhana satu utk letak tepung jagung..letak dlm 3/4 mangkuk.
5.Amik tepung gandum sket..sket jekk tau, campurkan dlm mangkuk yg ada tepung jagung td..juga secubit garam dn sesudu kecil serbuk kari + lada sulah pastu gaul2 mereka dlm keadaan kering.
6.Pecahkan telur sebiji td dn masukkan dlm 1 lagi mangkuk..pukul telur tu smpai sebati..
7.Dah setel sume tu, bole la sediakan kuali atas dapur, dn panaskan minyak.
8.Nak senang, susun sume mangkuk2 td tu ikut turutan kt tepi kuali..mangkuk yg ada sotong,mangkuk telur dan mangkuk yg ada tepung jagung tu.
9.Agak2 minyak dh panas, bole la mulakan amik sotong tu, celup dlm telur, pastu golek2 kan dlm tepung jagung tu dn campak dlm kuali.
10.Goreng smpai rasa dh nampak agak2 rangup..tp ada org kata jgn goreng lama sgt nnti sotong tu jadik liat..terpulang selera masing2.
11.Pastu toskan minyak dr sotong tu dn bole la dihidangkan.
12.Cicah ngn sos cili thai pun sodap..hehe

Sekian.Selamat mencoba! +_+

Wednesday, November 4, 2009

Ikan Stim Limau Cik Hani

bahan2 nye:-

ikan siakap
sebiji bwg besar bersaiz sederhana dipotong dadu
3 biji bwg puteh di potong dadu
2cm halia dipotong halus
5 biji limau kasturi (diperah ambilair nye)
5 biji lada cili padi di potong2(ikut suka ati, ikut tahap kepedasan yg uolls nk)
garam secukup rasa
serbuk perasa bg yg suka

cara2 nye:

1. masuk kn air kedalam periuk.agak2 menengelam kn ikan tuh
rebus ikan sekejap bersama halia. xperlu lame sangat. agak2 ikan tu dh 1/2 msk tutup api.
2. then kalu xsuka kuah banyak/xsuka air rebusan ikan buang air rebusan ikan tadi.(aku guna aje air rebusan tu) if suka boleh guna kan air ikan sebagai kuah.
3. masuk kan bawang merah+bwg puteh+air perahan limau+cili padi kedalam periuk yg ade ikan tuh.letak garam serbuk perasa (jika suka)secukup rase.
4. lepas tu didih kn kuah tu agak2 ikan dengan bahan2 campuran tadi dh mesra sesama sendiri tutup api..


ni aku tiru sebijik sejobot dr blog hani ni..and aku buat pon sebijik sejobot cam resepi ni..cume aku tukar ikan siakap n bwg besar tu jek..

Kari Ikan


Bahan2:

Ikan sesuke ati laa ikan ape..aku buat ni ikan bwl kot..kot???
Bwg merah 5 biji
Bwg putih 3 biji
Halia 1 inch
Lada kisar 2 sudu
Rempah kari 1 peket
Kentang (x nk boh pon xper)
Air asam jawa
Santan
Minyak masak

Cara2

Bwg merah, bwg putih n halia di tumbuk2..
Rempah kari tu masuk dlm mangkuk..bancuh ngan air..n letakkan 2 sudu lada kering yg dikisar
Tumis..bwgmerah+putih+halia yg dh ditumbuk..
lps bau naik..masukkan rempah kari yg dh dibancuh..agak2 2-3 minit..masukkan kentang..
Masukkan santan dan air asam jawa
setelah kentang agak empuk..baru masukkan ikan..sbb ikan cepat masak..kalo masukkan sama2 ngan kentang..nnti sama ade kentang x empuk atau ikan hancur..huhuhu
Jgn lupe garam and serbuk perasa..

Siap..n hidang..cewah