Wednesday, February 24, 2010

..::Pisang Goreng Adabi::..

Ni entry pertama utk taun 2010..sila tepuk tangan.. +_+ (clap3)

pisang goreng adabi

kecik2 dulu mak aku slalu wt pisang goreng adabi ni.. i laikkk rasa tepung adabi yg rangup mangup tu..nom nom nom..hehe..rupa2nya xde la susah mana pun nk wt pisang goreng ni dgn adanya tepung pisang goreng adabi..hehe..mari mulakan..

(Resepi aku ni utk 10 biji pisang kapok yg bersaiz sederhana dn dibelah 2)

bahan-bahan

Bahan-bahan
1.Pisang kapok @ apa2 jenis pisang yg sesuai..jgn pakai pisang emas dibawa belayar pulak
2.Tepung Goreng Pisang Adabi
3.Sedikit garam dan gula
4.Air
5.Minyak masak

Cara-caranya
1.Memula kopek pisang tu satu2..kalo rajin belah 2..dpt byk sket..hehe..plus nk cek kot2 ada ulat ke kt tgh2 pisang tu :p

2.Pastu amik stu mangkuk saiz sederhana dan bancuh dlm 2/3 dr tepung adabi dlm plastik tu dgn air (nisbah tepung:air = 4:3)dn sedikit garam + gula..(gula x nak letak pun xpe..ikut suka)..dan bile dh letak garam sila rasa skit bancuhan tu, kot2 masih tawar..pastikan juga bancuhan x cair dn tidak pekat sgt smpai berketul2..just nice..

3.Sediakan kuali dn letakkan minyak masak dn panaskan dlm 3 minit.jgn guna api besar.satu lagi minyak tu kena letak byk smpai bole tenggelamkan pisang utk dptkan hasil yg ok.

4.Pastu bile minyak dh panas, celup pisang dlm bancuhan td, dn terus goreng.Goreng satu2 ye..jgn letak sekali goreng 4 @ 5 pisang sekaligus ye..balik2kan pisang sampai jadi kekuning kuningan..

5.Siap goreng sume, toskan minyak dan hidangkan..

Mudah kan? :)

Selamat mencuba! ^_^